Kako kofein djeluje na nivo šećera u krvi i dijabetes

kako djeluje kofein

Naučno je dokazano da konzumacija određene hrane i pića može da pogorša nivo šećera u krvi, pa je zato pravi izbor namirnica posebno važan za ljude sa dijabetesom tip 1 i tip 2

Kafa je zaista postala neizostavni element naše kulture i svakodnevne rutine. Gotovo da nema osobe koja jutro ne počinje šoljom „jake i crne“, pa nas stoga ne čudi što godišnje potrošimo najmanje 31.000 tona ovog praha, a da čak 82 odsto stanovništva pije najmanje dvije šoljice dnevno! Iako većina ljudi pije kafu, svako od nas ima svoj poseban odnos sa čuvenom šoljicom radosti. Većina njome započinje dan, a nisu nam strane ni one pauze na poslu kada nam je ovaj napitak neophodan da se okrijepimo ili da jednostavno – uživamo. 

Ali kako to utiče na nivo šećera u krvi? Naučno je nesporno dokazano da konzumacija hrane i pića direktno pogoršava nivo šećera u krvi, pa je stoga jasno da su prehrambeni izbori posebno važni za ljude sa dijabetesom tip 1 i tip 2. Porodična historija dijabetesa, izbor vježbi, druga zdravstvena stanja i svakodnevna ishrana su komponente koje također djeluju na šećer u krvi. Visoka uobičajena potrošnja kafe povezana je sa manjim rizikom od dijabetesa tip 2. 

Historijat kafe

Kafa je prvi put otkrivena u Etiopiji prije gotovo jednog milenijuma i od tada je postala osnovni dio svakodnevice mnogih ljudi. Legenda kaže da je stočar po imenu Kaldi primijetio da su njegove koze postajale vrlo energične kad god bi pojele zrna kafe i da nisu mogle da spavaju noću. Kaldi je skuhao prvu šoljicu radosti, a ostalo je, pa, ostalo je historija. Kafa se nekada smatrala štetnom za zdravlje. Ali s vremenom se njena reputacija mijenjala pa se smatralo i da redovna konzumacija može da nas zaštiti od određenih vrsta tumora, bolesti, pa čak i depresije. Također, postoje istraživanja koja sugerišu da povećani unos kafe može smanjiti rizik od razvijanja dijabetesa tip 2. 

Istraživanja

Ovo su odlične vijesti za one koji ne mogu da zamisle dan bez šoljice kafe.  Međutim, za ljude koji su već oboljeli od dijabetesa tip 2, kafa bi mogla imati negativne efekte. Koja je razlika u efektima kafe i kofeina na ljude sa dijabetesom i ljude koji od njega ne boluju? Istraživanja o tome su i dalje oprečna.  Nedavna studija pokazala je da kafa može biti korisna kao prevencija dijabetesa. Ispijanje od tri do četiri šolje kafe dnevno povezano je sa približno 25% manjim rizikom od razvoja dijabetesa tip 2.  S druge strane, studija rađena 2008. godine pokazala je da vaša obična crna kafa može povećati rizik za ljude koji već imaju dijabetes tip 2. Ovo dokazuje značajnu razliku u efektima kafe i kofeina na ljude sa dijabetesom i ljude koji od njega ne boluju.  

Kafa, da ili ne?

Zašto kafa povećava nivo šećera u krvi? Naučnici i dalje pokušavaju da shvate kako kafa djeluje na nivo inzulina i šećera u krvi. Smatra se da konzumacija kofeina povećava nivo specifičnih hormona stresa, poput epinefrina ili adrenalina. To može spriječiti vaše ćelije da obrade dovoljno šećera, odnosno onemogućiti vaše tijelo da proizvodi dovoljno inzulina i blokira protein nazvan adenozin. Rezultat toga je da šećer iz krvi ne možete ukloniti tako efikasno. Previše kofeina može vas držati budnim, a gubitak sna može smanjiti osjetljivost na inzulin. Kafa sadrži različita jedinjenja kao što su magnezijum, hrom i polifenoli koji mogu igrati ulogu u povećanju osjetljivosti na inzulin. Zbog svega toga neki stručnjaci smatraju da osobe sa dijabetesom treba da piju kafu bez kofeina. Na taj način će moći da iskoriste prednosti njenih komponenata kao što su antioksidansi i minerali, a da to ne utiče na osetljivost na inzulin.