Zašto su dijabetičari žedni i šta možete učiniti povodom toga

Zasto su dijabetičari zedni

Povišeni šećer u krvi primorava vaše bubrege da rade više nego obično kako bi održali nivo glukoze u ravnoteži. Kada bubrezi ne mogu da isprate taj ritam, vaše tijelo će pokušati da izbaci iz krvi povišenu glukozu kroz urin, čime se povlači i tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije. Zbog toga ćete često osjećati žeđ.

Oduvijek su nam govorili da bi trebalo da pijemo mnogo vode i odmalena smo upoznati sa značajem hidratacije. Ali da li se ponekad osjećate kao žedan čovjek u pustinji? Čini li vam se da ne možete da ugasite prekomjernu žeđ iako pijete više od preporučena dva litra vode dnevno?

Koliko je tačno potrebno vode svakome od nas, zavisi naravno od opšteg stanja organizma, načina života i uzrasta. Ali kod dijabetičara postoje i dodatni faktori koji utiču na hidriranost, pa bez obzira na to koliko vode popili, žeđ i osjećaj suhih usta ne nestanu sasvim. Zbog konstantnog osjećaja žeđi i njenog neprestanog gašenja povećanim količinama vode, stvara se začarani krug pijenja i mokrenja, naročito noćnog.

Za ljude sa dijabetesom suhva usta i prekomjerna žeđ su uobičajeni. Oni su pak rezultat visokog nivoa glukoze, a tijelo se neprestano trudi da se riješi povišenog šećera u krvi. I to čini na dva različita načina:

 • Upija glukozu u ćelije radi stvaranja dodatne energije.
 • U potpunosti izbacuje glukozu iz vašeg tijela.

Iako obje metode održavaju pravilnu tjelesnu funkciju, jedna od njih je ono što vjerovatno uzrokuje povećanu žeđ i suha usta. Prekomjerna žeđ je znak dijabetesa. Medicinski se naziva i polidipsija. Žeđ je povezana sa još jednim uobičajenim simptomom dijabetesa, učestalijim mokrenjem od normalnog ili poliurijom.

Da li je pijenje mnogo vode dobro za dijabetičare?

Prekomjerna žeđ i pojačano mokrenje su uobičajeni simptomi dijabetesa. Povišeni šećer u krvi primorava vaše bubrege da rade više nego obično kako bi održali nivo glukoze u ravnoteži. Onog trenutka kada bubrezi više ne mogu da isprate taj ritam, tijelo će pokušati da izbaci višak glukoze kroz urin, čime se povlači tečnost iz tkiva, što dovodi do dehidratacije. Zbog toga ćete često osjećati žeđ.

Pijenje vode pomaže u rehidrataciji krvi kada tijelo pokušava da ukloni visok nivo glukoze putem urina. Zbog toga pacijenti sa dijabetesom tako često uriniraju. Česti odlasci u kupatilo mogu dovesti do dehidratacije, uslovljavajući prekomjernu žeđ.

To je način na koji vam tijelo govori da nadoknadite tečnost koju je upravo izbacilo. Povećavanje količine vode koju unosite može ublažiti ove simptome. Uvijek se možete konsultovati sa svojim ljekarom o tome koliko je vode dnevno konkretno vama neophodno.

Abnormalno mokrenje i žeđ, neutanaživa glad, umor, neobjašnjiva razdražljivost, uključujući prisustvo ketona u urinu, a ponekad čak i zamagljen vid, mogu biti rani znaci dijabetesa.

Najčešći simptomi dijabetesa često se nazivaju tri tipa dijabetesa. Postoji nekoliko načina za dijagnostikovanje dijabetesa. Neki od njih su:

 • slučajni test šećera u krvi;
 • test šećera u krvi natašte;
 • oralni test tolerancije glukoze.

Tri P dijabetesa

Polidipsija: medicinski termin koji ukazuje na pojačanu žeđ. Osoba sa polidipsijom popiće više od pet litara tečnosti tokom dana.

Polifagija: povećanje apetita.

Poliurija: učestalo mokrenje.

NEKA OD NAJČEŠĆIH PITANJA:

Da li dijabetičari dehidriraju brže?

Dijabetes i dehidratacija mogu biti opasna kombinacija. Međutim, dobra vijest je da sa nekoliko jednostavnih koraka može zaustaviti začarani krug dehidratacije i visoke glukoze.

Prekomjerni nivo glukoze u krvi dovodi do smanjene hidratacije u tijelu.

Vaše tijelo pokušava da održi ravnotežu. Kada tečnost nestane sa jednog mjesta, vaš organizam se bori pokušavajući da je zamjeni vodom iz krvotoka.

Kada je u vašem krvotoku manje vode, količina krvi se smanjuje i šećer u krvi raste. Visok nivo šećera u krvi, kao što znate, dovodi do rezistencije na insulin i daljeg povećanja šećera u krvi.

Visok nivo šećera u krvi uzrokuje dalju dehidrataciju, što stvara začarani krug i dovodi do ponavljanja cijelog procesa.

Dijabetičarska žeđ: šta je to i kako je možete regulisati?

Prema savetu iz Specijalnog zdravstvenog izveštaja Harvard Medical School, da bi vaši telesni sistemi pravilno funkcionisali, treba da popijete od četiri do šest čaša vode dnevno.

Po čemu se dijabetičarska žeđ razlikuje kod dijabetesa tip 1 i tip 2?

Obe vrste dijabetesa mogu izazvati slične simptome ako se ne leče.

Kako možete regulisati pojačanu žeđ?

Potrebna količina vode varira od osobe do osobe. Dovoljno je imati pristup pijaćoj vodi svaki put kada osjetite žeđ. Trebaće vam povećane količine vode ako vježbate i znojite se, ako ste napolju po vrućini, ako jedete začinjenu hranu tokom dana ili ako ne jedete dovoljno hrane koja sadrži vodu.

Refleks žeđi nije uvijek savršen i lako se može zamijeniti sa glađu. Simptomi koji se preklapaju mogu dovesti do zabune kada je reč o osećaju gladi i žeđi. Obratite pažnju na ove osjećaje i razmislite o tome šta ste do tada jeli ili pili u toku dana.

Također, veoma je važno obratiti pažnju na boju urina. Boja urina pravi je pokazatelj nivoa hidriranosti vašeg tijela. Boja urina dobro hidrirane osobe je blijedožuta ili bistra. Ako je tamnožuta, ovo je dobar pokazatelj da vam možda treba mnogo više vode u sistemu.

Da bi se eliminisala dehidratacija, preporučuje se postepeno pijenje tečnosti tokom dana.

Koji su načini da ne proskočite svoju mjeru vode tokom cijelog dana?

 • Nosite sa sobom flašu sa vodom
 • Vodite dnevnik o vodi
 • Pronađite alternativni napitak
kako ostati hidriran

Da li je voda jedina opcija da se utoli prekomjerna žeđ?

Istraživači su otkrili da količina vode koju pijete može igrati značajnu ulogu u tome kako vaše tijelo reguliše šećer u krvi. Ako želite da utolite žeđ, budite oprezni sa sokovima. Ova pića su često bogata šećerom, što može izazvati skok njegovog nivoa u krvi i pogoršati žeđ.

Možete da istražite koju domaću vrstu napitaka za dijabetičare možete da pijete s obzirom na to da većina pića koja se prodaju u prodavnicama sadrži velike doze dodatog šećera.

Umjereno možete uživati u kofeinskim i alkoholnim pićima. Ali uvijek najpre birajte vodu, najbolju prirodu. To je jednostavno zato što voda nema kalorija, dodate šećere i ona je najpristupačnija i najneophodnija tečnost za vaše cjelokupno zdravlje.

Kako dugoročno upravljati dijabetičarskom žeđu?

Dok se osnovni problem povišenog nivoa glukoze ne riješi, često mokrenje ostaće neriješeno pitanje. Zbog toga je lječenju čestih problema sa mokrenjem i žeđu koji potiču od dijabetesa najbolje pristupiti – holistički.

Ljudi sa dijabetesom tip 1 i tip 2 moraju pažljivo pratiti svoj način života i poštovati rutinu personalizovanog lječenja i režim koji je propisao lekar. Imajte na umu sljedeće:

Pridržavajte se zdravog plana ishrane

Obavezno uključite u ishranu povrće bez skroba, kao što su brokule, špinat i mahune. Unosite što manje dodatih šećera i prerađenih žitarica, kao što su bijeli hljeb, riža i tjestenine sa manje od dva grama vlakana po porciji. Ne zaboravite da uravnotežite svaki obrok sa odgovarajućom količinom proteina i mliječnih proizvoda. Plan liječenja obično propisuju ljekari, i on uglavnom sadrži malo masti i kalorija i ima veliku hranljivu vrijednost.

Ostanite hidrirani

Glukoza u krvotoku postaje koncentrisanija zbog dehidratacije. Pijenje dovoljno vode djeluje na mnogo aspekata vašeg cjelokupnog zdravlja.

Pratite nivo šećera u krvi i uzimajte inzulin

Kao pacijent sa dijabetesom tip 2, možda ćete morati da provjeravate nivo šećera u krvi nekoliko puta dnevno. Vodite evidenciju o tome. Uzimajte inzulin kako je propisano. S obzirom na to da dijabetes može uticati na funkciju cijelog tijela, zdravstveni radnici također treba redovno da testiraju vaše:

 • zdravlje bubrega (ispitivanje urina i krvi);
 • zdravlje srca (krvni pritisak, težina i nivo holesterola);
 • zdravlje stopala (pregled stopala i senzorno testiranje);
 • zdravlje očiju (očni pregledi).

Uspostavite rutinu vježbanja

Utvrđena rutina vježbanja poboljšava kontrolu glukoze u krvi kod dijabetesa tip 2, može smanjiti kardiovaskularne faktore rizika, poboljšati vaše cjelokupno stanje i doprinijeti gubitku kilograma. Razvoj dijabetesa tip 2 može se spriječiti i odložiti redovnim vježbanjem. Kontrolisanje dijabetesa i kondicije ide ruku pod ruku. Isprobajte jogu, plivanje ili druge aerobne vježbe. Za više ideja o vježbanju uvijek se možete konsultovati sa ljekarom.