Najbolje voće i povrće sa niskim glikemijskim indeksom

voće i povrće sa niskim glikemijskim indeksom

Naglasak treba staviti na voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, što posebno pogoduje onima sa dijabetesom tip 2, ali zdrava ishrana treba da bude prioritet bez obzira na to da li imate neko oboljenje ili ne

Koje voće i povrće možete bezbjedno jesti ako imate dijabetes tip 2? I dok dijabetes tip 2 zahtjeva određene, male promjene u načinu života, uprkos njima i dalje možete uživati u svakom danu. Voće i povrće su osnova svake ishrane jer su izrazito bogati vlaknima, mineralima i vitaminima i mogu se dodavati uz sve druge grupe namirnica, poput žitarica i mesa. A sa pristupom svejžem voću i povrću tokom cijele sezone, nema razloga da to propustite. Mi ćemo poseban naglasak staviti na najbolje voće i povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, što posebno pogoduje onima sa dijabetesom tip 2. Preporučujemo da provjerite glikemijski indeks bilo kojeg voća i povrća koje planirate da jedete. Ovaj neprocjenjivi alat pruža brzu sliku o tome koliko ugljenih hidrata može sadržati određena namirnica.

Sve blagodeti voća i povrća

Voće je sjajan, prirodan izvor brze energije. Naravno, nije dobro jesti previše voća, ali prava količina svakog dana može poboljšati vaše zdravlje.

Šta se sve nalazi u voću:

  • kalijum, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska;
  • vitamin C za jači imunološki sistem;
  • folna kiselina – posebno važna za trudnice.

Konzumiranje jedne ili dve porcije voća dnevno dovoljno je da se osjetite zdravijim. Naravno da nije lako odmah praviti nagle promjene u ishrani, ali uvijek možete pronaći neko voće koje volite i onda ovo nećete doživjeti kao obavezu već kao nešto u čemu uživate.

Kada ljudi počnu da razmišljaju o zdravoj ishrani, naravno da im povrće prvo pada na pamet. Mnogo je benefita koje povrće ima, ali jednostavno rečeno – ono poboljšava vašu krvnu sliku, a čini vas i otpornijim na bolesti.

Šta se sve nalazi u povrću:

  • vlakna, koja mogu sniziti holesterol, što je u direktnoj vezi sa bolestima srca;
  • vitamin A – pomaže u jačanju imunološkog sistema i borbi protiv infekcija;
  • hranljivi sastojci koji nedostaju drugim grupama hrane poput žitarica.

Povrće je često jeftino, izdašno i lako ga je dodati u bilo koji način ishrane. Čak i ako ne čini glavni dio vaših obroka, lako može biti sporedni. Jedenje povrća je jedan od najjednostavnijih načina da brinete o svom zdravlju i kontrolišete dijabetes tip 2. Uz sve to, neki od najboljih recepata na svijetu u osnovi imaju povrće, zato pravac kuhinja.

Predlažemo vam ovih 8 namirnica

1. Avokado

avokado

Avokado je trenutno dosta popularan i veoma je zdrav. Sadrži visok nivo zdravih masti poput onih koje se nalaze u ribi. Također sadrži malo ugljenih hidrata i lako se uklapa u mnoga jela – jaja, tost, smoothie… A odličan je i kada se jede sam sa prstohvatom morske soli, na primjer.

2. Breskve

Breskve

S obzirom na to da su ljetnje voće, breskve nisu uijvek dostupne. Obavezno ih kupite kad su u sezoni i kada su najzrelije kako biste maksimalno povećali unos hranljivih sastojaka. Breskve sadrže vlakna koja regulišu varenje, a uz to su i izuzetno ukusne.

3. Špinat

Spanac


Ovo povrće nije samo za mornara Popaja. U stvari, špinat je jedno od mnogih povrća pogodnih za dijabetičare. Špinat se vrlo lako može dodati većini jela ili ga možete jesti kao prilog uz malo bijelog luka, što je još jedno povrće koje ima i antibiotska i antifungitivna svojstva.

Špinat sadrži mnogo vitamina A, K i C, i vrlo malu količinu ugljenih hidrata, što ga čini superhranom za dijabetičare. Ako vam u ishrani nedostaje vitamina K, koji održava kosti zdravim i pomaže u zgrušavanju krvi, špinat je odličan način da ga nadoknadite. Također, špinat je bogat i željezom.

4. Kupine

Kupine


Kupine su nevjerovatno voće ako ste dijabetičar obolio od tipa 2. Ove male bobice zaista su veoma ukusne i odličan su izvor vlakana. A vlakna su izuzetno važna za ljude sa dijabetesom, jer ga vaše telo koristi za regulisanje šećera. Također će vam pomoći u smanjivanju apetita, tako da ne posegnete ni za kakvom grickalicom kasno noću!

5. Crveni kupus

Crveni kupus

Ovo povrće je odličan izbor za salatu, odnosno kao dodatak glavnom jelu. Ali crveni kupus se može kuhati i tako služiti i kao glavno jelo. Inače, jedna šolja sirovog crvenog kupusa sadrži samo pet grama ugljenih hidrata. Crveni kupus je takođe veoma bogat vitaminom C i vitaminom K, koji su, kao što smo već rekli, veoma važni za vaš imunološki sistem i za održavanje i poboljšavanje vida.

6. Paradajz

Paradajz

Paradajz je tehnički voće, ali se često koristi kao povrće u obrocima ili za dekorisanje hrane. Bez obzira na to, paradajz je odlična namirnica koja vam pomaže u borbi sa dijabetesom tip 2. Sadrži visok nivo antioksidanasa, koji pomažu u ublažavanju upala, a uz to paradajz je odlična užina – sam ili kao dio većeg obroka.

7. Mrkva

sargarepaMrkva nije samo odličan izvor vlakana, već također može poboljšati vid. Dodata vlakna pružaju vam i prirodno rješenje za probavu. Ovo povrće je odlično u skoro svim okolnostima. Možete ga jesti kao međuobrok ili u salati, mada je lista recepata u kojima se nalazi mrkva zaista podugačka.

8. Brokula

Brokoli

Znali ste da će se brokula sigurno pojaviti, ali nemojte misliti da to što se nalazi na dnu liste znači da je manje bitan. Naprotiv, on je odličan izvor proteina, pomaže vam u izgradnji mišića i omogućava da duže osjećate sitost. Za dijabetičare je to vrlo važno jer će tako smanjiti potrebu za grickalicama.

Svježe i zamrznuto voće i povrće: da li postoji razlika?

Ako živite užurbanim i zauzetim životom, biće vam teško da redovno kupujete svježe voće i povrće. Dodajte tome izazov pranja i pripreme proizvoda. Upravo se zbog toga mnogi odlučuju za smrznuto voće i povrće. I ne griješe. Smrznuto voće i povrće obično se bere na vrhuncu zrelosti, odnosno mnogo kasnije od voća koje treba da se preveze do vaše lokalne prehrambene prodavnice. Studije pokazuju da, iako je ova hrana smrznuta, ona zapravo sadrži istu količinu vitamina i hranljivih sastojaka kao i svježe voće i povrće.

Dakle, ako vaše omiljeno voće nije u sezoni, ne brinite! Šta god da tražite, vjerovatno je dostupno u prodavnicama. Samo obratite pažnju na to u koje proizvode je možda dodat šećer prilikom pakovanja.